hari ini dah masuk 19 Ramadhan bersamaan 1 Oktober. lusa masuk 10 hari terakhir Ramadhan yang ramai ustaz canangkan sebagai hari2 pembebasan diri dari api neraka.  Ambe pula ntah berjaya ntah ke tidak Ramadhan kali ni.

hari demi hari berlalu, amalan tak banyak bertambah. Kalau
zaman universiti dulu, baca qur’an satu juz satu hari, kekadang 1 juz setengah. tak sampai sebulan, sempat khatam 30 juzuk. sekarang ni, satu juz sehari belum tentu, kekadang tak baca langsung dalam satu hari. Ya ALLAH, betapa lemahnya diri ini.

Di mana silap hingga tak sempat baca Qur’an ni? Kaedah yang dipakai dulunya,  setiap kali selepas solat fardhu, sekurang2 baca 2 helai mukasurat. Baru boleh habis 1 juzuk satu hari sebab 10 helai resam othmani yang ada sekarang bersamaan 1 juzuk al Qur’an. Tapi sekarang, lepas solat aje, terus pikir urusan kerja dan lain2. Ini yang lemah ni. Kalau zaman bujang dulu boleh puasa sunat, sekarang cukup liat nak puasa sunat melainkan puasa 6 di bulan Syawal. Syawal tahun ni mudah2an mampu habis puasa sunat. Macam manelah nak harapkan al Qur’an sebagai ‘Syafi’an’ iaitu penolong di hari akhirat kelak.

Ya Allah, izinkan ambe bermunajat ke hadrat Mu di hari-hari terakhir RAMADHAN tahun ini. Menghitung dosa2 ambe yang lampau, agar Engkau ampuni segala dosa2 itu…………..