Dalam perjalanan ke tempat kerja hari ni, ambe terdengar siaran IKIM.FM. Perbincangan pagi ni berkisar masalah solat oleh angkasawan Malaysia di angkasa. Ambe terkejut apabila jemputan yang bercakap menyebut bahawa ada pendapat yang mengatakan di angkasa tak payah solat sebab mana ada waktu macam di bumi. ada siang dan malam.

Dulu orang meremehkan solat ketika Datuk Maidin menyeberangi Selat Inggeris. Sekarang ni solat di angkasa pulak.   Bukankah ada satu hadis yang menceritakan kisah akhir zaman di mana apabila muncul Dajjal, siang hari menjadi amat panjang. Lalu para sahabat bertanya bagaimana mereka nak solat? Lalu Nabi sallallahu alaihi wasallam menjawab solatlah berdasarkan kiraan waktu sebagaimana biasa sebelum berlakunya zaman dajjal itu. maknanya solat dalam siang hari yang panjang itu akan jadi banyak kali. Ambe tak ingat dan tak jumpe setakat ni matan hadis tu.nanti cari semula.

Pokoknya, pemimpin negara lebih suka orang lihat kita ni hebat dari sudut melakukan perkara2 yang dunia ketiga dan negara sedang membangun tak pernah buat sebelum ni.

Tidakkah kita sedar bahawa kekuatan sebenar yang ditakuti musuh ialah apabila kita menjunjung tinggi konsep jihad. Mulianya umaty Islam apabila Jihad menjadi mercutanda umat. Hinanya Islam bukan kerana msikin ekonomi tetapi kerana jihad ditinggalkan atau diabaikan, dikesampingkan.

WALLAHU A’LAM